Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyanyám nyilván rasszista
  2006-12-23 20:22:45, szombat
 
 
Bayer Zsolt:
Nagyanyám nyilván rasszista
Magyar Nemzet

Van énnekem egy nagymamám, kilencvenkét (92) esztendős, a Jóisten éltesse. Budán, a Táltos utcában lakik ez az én nagymamám, írtam már róla sokat, mert szeretem. Amúgy valószínűleg azért élt meg ilyen szép kort, mert a harmadik emeleten lakik úgy hatvan éve, és nincsen lift a házban. Nagymama pedig ebből következően hatvan éve lépcsőzik, ami szerintem kifejezetten jót tesz a szívnek meg mindenfélének, amitől sokáig lehet élni.
Nagymama egyedül él. Mos, főz, takarít. Ellátja magát. Igaz, egyre nagyobb csöndek veszik körül, de ez talán természetes.
A minap becsengettek az én nagymamámhoz.
Ajtót nyitott az én nagymamám. Egy fiatal, szép cigánylány állt a küszöbön.
A fiatal, szép cigánylány azt mondta, újságpapírt gyűjt, s hogy van-e. - Van, lelkem, sok van -mondta nagymama -, odaadom mindet! A cigánylány nagyon örült, s kérte még nagymamát, adna neki egy pohár vizet, mert igen szomjas. Nagymama pedig - istenfélő, nazarénus asszony - behívta a fiatal, szép cigánylányt. S mondta, ebben a hidegben nem vizet kell inni, főz inkább egy jó erős, forró teát. No és persze összeszedi az újságpapírt is. Aztán térült-fordult az én nagymamám, főtt a jó tea, gyűlt a papír - a fiatal, szép cigánylány pedig elment közben. S hogy, hogy nem, valahogy vele ment a kisszekrényből nagymamám pénzes ládikája is. Kilencvenezer forint volt benne, nagymama gyűjtögette, azt hiszem, leginkább a saját temetésére.
És most még többet ül az én nagymamám csöndben, és attól fél szegény, hogy nem lesz majd eltemetve. S persze nagyon-nagyon szégyelli magát. Mert hát a család, ez az én megátalkodott, rasszista családom hosszú-hosszú évek óta mondogatja nagyanyámnak, hogy ne eresszen be senki idegent a lakásba. Most meg, miután megtörtént a baj, még azt is fejéhez vágtuk szegénynek, hogy: "De mama, ráadásul egy vadidegen cigányt?" Sőt valami ilyesmit mondott a kiérkező rendőr is, lévén neki sincs fogalma arról a mély szakadékról, amely a politikailag korrekt beszéd és az általános társadalmi tapasztalat között húzódik. Nagymamám pedig csak ül, és azt hajtogatja, hogy "de hát én csak jót akartam annak a szegény lánynak, kisfiam, látszott rajta, hogy át van fagyva teljesen..."
Mi meg mondjuk, hogy "nagyi, mi lett volna, ha észreveszed, és fellök vagy neked megy, hát meg is halhattál volna, a mindenségit neki!" - és még persze nyugtatjuk, hogy a pénzt összeadja a család úgyis.
Összeadja, persze.
Nagymamámnak pedig leginkább nem is a pénz fáj, hanem "az Ilikém képeslapjai, amik mind ott voltak a ládikában, a világ összes helyéről küldte a drágám, ahol csak megfordult". Mert hát Ilona nagynéném még nyolcvanban disszidált az "eneszkába", hát ezért...
Eddig az én nagymamám adventi kalandja.
Magánügy az egész, tudom én jól, mégis felvet néhány kérdést. Először is azt a praktikus kérdést veti fel, miszerint ott, ahol elég sok magányos öregember él, ott vajon hogyan lehet védekezni az ellen, hogy fiatal, szép, papírt kérő, szomjas cigánylányok kifosszák őket. A kérdés pedig az, hogy ha ezentúl az egyedülálló, idős emberek nem engedik be többé a lakásba a fiatal, szép cigánylányokat, hanem elzavarják őket az anyjuk keservébe, akkor vajon ki fog-e derülni, hogy ezek az idős emberek egy fajgyűlölő, rasszista banda? Meg fognak-e születni a szociológiai felmérések az idősek rasszizmusáról és szélsőjobboldaliságáról? Olvashatunk-e majd okos elemzéseket minderről? S hogy ne csak általánosságban beszéljek a dolgokról, vegyük az én teljesen konkrét nagymamámat, mint entitást: az én kilencvenkét (92) esztendős nagyim, ha legközelebb rendőrért kiált, amint meglát egy cigányt a küszöbén, vajon rasszista-e?
Vajon rabja-e ő gyilkos előítéleteknek?
Ez a nagy kérdés, véreim.
S ha már feltettük e nagy kérdést, kénytelen vagyok az általam talán leginkább megvetett hazai publicistához fordulni idézetért. Ez a publicista, bizonyos T. W. Árpád a minap szintúgy foglalkozott ezzel a problémával a jászladányi ügy kapcsán, ahol, mint tudjuk a sajtóból, egy kocsmáros kitiltotta kocsmájából a cigányokat. Ezen elmélkedvén T. W. Árpád eltöpreng, vajon a jászladányi kocsmáros annyira hülye-e, hogy kitiltja kocsmájából a jól fizető, rendesen viselkedő kuncsaftjait, avagy esetleg az a tapasztalata, hogy a hozzá járó cigányok minden egyes alkalommal balhét csináltak, verekedtek, belekötöttek a többi vendégbe, s fizetni is elfelejtettek netán. Vagyis -teszi fel a kérdést T. W. Árpád -, nem lehetséges-e véletlenül, hogy a jászladányi kocsmáros nem előítéletek rabja, hanem ellenkezőleg: "utóítéletekből" levonva az axiómát, nem ereszt többé cigányt a kocsmájába?
Nos, az én nagyim esete, mint csepp a tengert, úgy hordozza magában ezen problémakör minden egyes elemét. Ugyanis, bár az én nagyim kilencvenkét (92) esztendős, s számos vonatkozásban második gyerekkorát éli, mégis teljes szellemi frissességnek örvend. S ha ezek után még egyetlenegy cigányt beenged a lakásába, főleg, ha egyedül van éppen otthon, akkor gyámság alá kell helyezni. Ellenben ha nem enged be többé cigányt a lakásába, akkor előítéletes és rasszista, nem beszélve arról, hogy szinte feldolgozhatatlan konfliktusba kerül önnön, mélyen hívő, nazarénus lelkével.
Vagyis: fölöttébb nehéz, embert próbáló feladat ma rasszistának lenni Magyarországon. Embert próbáló, nehéz feladat ugyanis megküzdeni a hétköznapi tapasztalatokkal.
Boldog karácsonyt mindenkinek.
A fiatal, szép cigánylánynak is.
Hiszen nyilván neki sem könnyű...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tapasztalatokkal, általánosságban, magyarországon, előítéleteknek, rasszizmusáról, kisszekrényből, utóítéletekből, cigánylányokat, publicistához, frissességnek, elfelejtettek, cigánylánynak, vonatkozásban, megátalkodott, kilencvenezer, mindenfélének, foglalkozott, szociológiai, kilencvenkét, nagymamámhoz, nagyanyámnak, kifejezetten, ellenkezőleg, valószínűleg, tapasztalata, rasszistának, nagymamámnak, cigánylányok, belekötöttek, kuncsaftjait, politikailag, becsengettek, konfliktusba, szakadékról, következően, előítéletes, harmadik emeleten, minap becsengettek, cigánylány nagyon, pohár vizet, kisszekrényből nagymamám, saját temetésére, vadidegen cigányt, kiérkező rendőr, mély szakadékról, politikailag korrekt, általános társadalmi, szegény lánynak, mindenségit neki, pénzt összeadja, család úgyis, világ összes, Bayer Zsolt, Magyar Nemzet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Sose bánj semmit  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Éretlen vers  Albert Einstein gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Rátalálsz  Albert Einstein gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Png férfi  Sose bánj semmit  Nagyi telefonál  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Soha ne kedvezz...  Elköszönt  Régi emberek, akikre máig büsz...  Éretlen vers  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Reménység és erő Krisztustól e...  Fehér virág  Sose bánj semmit  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Adakozás  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nagyon különös  Még csak most kezdődik a nap  Adakozás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Kövesd a cowboyt!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete-erdő desszert  Szép estét  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gonosz démon-álarc  A másik dolog,  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Reménység és erő Krisztustól e...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Leonardo da Vinci gondolata  Popper Péter szavai  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Jó éjszakát  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
harmadik emeleten, minap becsengettek, cigánylány nagyon, pohár vizet, kisszekrényből nagymamám, saját temetésére, vadidegen cigányt, kiérkező rendőr, mély szakadékról, politikailag korrekt, általános társadalmi, szegény lánynak, mindenségit neki, pénzt összeadja, család úgyis, világ összes, praktikus kérdést, kérdés pedig, anyjuk keservébe, idős emberek, szociológiai felmérések, idősek rasszizmusáról, nagy kérdés, általam talán, minap szintúgy, kocsmáros kitiltotta, jászladányi kocsmáros, hozzá járó, többi vendégbe, hétköznapi tapasztalatokkal, tapasztalatokkal, általánosságban, magyarországon, előítéleteknek, rasszizmusáról, kisszekrényből, utóítéletekből, cigánylányokat, publicistához, frissességnek, elfelejtettek, cigánylánynak, vonatkozásban, megátalkodott, kilencvenezer, mindenfélének, foglalkozott, szociológiai, kilencvenkét, nagymamámhoz, nagyanyámnak, kifejezetten, ellenkezőleg, valószínűleg, tapasztalata, rasszistának, nagymamámnak, cigánylányok, belekötöttek, kuncsaftjait, politikailag, becsengettek, konfliktusba, szakadékról, következően, előítéletes, mindenségit, problémával, természetes, tapasztalat, kocsmájából, elmélkedvén, jászladányi, észreveszed, legközelebb, problémakör, újságpapírt, mindenkinek, nagymamámat, nyolcvanban, elemzéseket, olvashatunk, egyetlenegy, egyedülálló, cigánylányt, gyerekkorát, előítéletek, gyűjtögette, képeslapjai, összeszedi, szegénynek, lehetséges, cigánylány, alkalommal, verekedtek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.